![](/media/lib/224/n-kawka-fef5d312a22208e8c6da0726938ff2fb.jpg)
Odkryto wariant genu ograniczający spożycie kawy
29 sierpnia 2016, 10:47Osoby z pewnym wariantem genu PDSS2 piją mniej kawy. Jak tłumaczą naukowcy ze szkocko-włosko-holenderskiego zespołu, obniża on zdolność komórek do rozkładania kofeiny, przez co alkaloid dłużej utrzymuje się w organizmie.
![](/media/lib/320/n-zlewki-4efbbcc298e050af6246047de2e572f0.jpg)
Lekarze dobiorą antybiotyk najlepszy dla danego pacjenta
4 września 2018, 14:34Na UW powstaje system do detekcji genów, które powodują oporność bakterii na antybiotyki. Naukowcy mają w planie udostępnienie go lekarzom, aby mogli możliwie szybko pozyskiwać informacje, które typy antybiotyków będą najbardziej skuteczne w leczeniu konkretnych przypadków, a których leków należy unikać.
![](/media/lib/445/n-szkielet-19b30ff347ae01b245c5ff46051fcf21.jpg)
Nowo odkryte komórki kości nadzieją na leczenie osteoporozy i innych chorób szkieletu
2 marca 2021, 09:17Nowo odkryty rodzaj komórek może stać się celem przyszłych terapii leczących osteoporozę i inne schorzenia szkieletu. Komórki, nazwane osteomorfami, zostały odkryte we krwi i szpiku przez naukowców z Garvan Institute of Medical Research. Wiemy już, że łączą się tworząc komórki kościogubne – osteoklasty – które zgodnie ze swoją nazwą mają zdolność do rozpuszczania i resorpcji tkanki kostnej.
Zadowolony jak mysz
24 sierpnia 2006, 13:45Badacze z uniwersytetu w Nicei twierdzą, że wyhodowali odporne na depresję myszy, rozmnażając je bez genu TREK-1. TREK-1 jest genem, który wpływa na przekaźnictwo serotoniny, odgrywającej istotną rolę w regulacji nastroju, snu oraz zachowań seksualnych.
![Młody skorpion](/media/lib/18/1195043492_221440-d74bc54c6b74c32fad4f3c714f7a0270.jpeg)
Pestycyd idealny: skrzyżowanie grzyba ze skorpionem
14 listopada 2007, 12:25Chroniąc uprawy przed szkodnikami, stosujemy pestycydy. Te jednak szkodzą na dłuższą metę zarówno nam samym, jak i środowisku. Akumulują się w wodzie, glebie oraz tkankach żywych organizmów. Dlatego rolnictwo ekologiczne coraz częściej korzysta z pomocy bakterii i grzybów, a ostatnio nawet skorpionów.
![Plantacja tytoniu© US Department of Agriculture](/media/lib/9/1180797808_420927-8ccd30cd57cda6863a0776864f12bb82.jpeg)
Tytoń, który leczy
22 lipca 2008, 01:59O leczniczych właściwościach roślin donoszono już wielokrotnie. Amerykańscy badacze informują o kolejnej próbie ich zastosowania w leczeniu nowotworów, lecz tym razem lekiem pochodzącym z rośliny mają być białka, które naturalnie są dla niej całkowicie obce. Mowa o masowej produkcji ludzkich przeciwciał przeciwnowotworowych, których wytwarzanie jest możliwe dzięki osiągnięciom inżynierii genetycznej.
![](/media/lib/41/gorycz-cdc74dc5c8261a041fbf0c8bc0acefbe.jpg)
Gorzki smak życia
2 stycznia 2009, 12:13Afrykanie ze strefy subsaharyjskiej o wiele lepiej wyczuwają smak gorzki niż Europejczycy i Azjaci. Wiele badań prowadzonych na Kenijczykach i Kameruńczykach ujawniło ogromne zróżnicowanie genu odpowiedzialnego za wyczuwanie goryczki.
![](/media/lib/56/prowadzenie-samochodu-ca5314850b9ddccd2b7df34bfb0b6dad.jpg)
Genetycznie zły kierowca
29 października 2009, 12:19Częściowym usprawiedliwieniem dla złych kierowców mogą być feralne geny. Okazuje się bowiem, że osoby z wariantem pewnego genu stale wypadają gorzej w testach jazdy (Cerebral Cortex).
![](/media/lib/33/jogurt-9859a12e9e8a1bcc1310742e198a59e8.jpg)
Probiotyk na nieswoiste zapalenie jelit
3 lutego 2011, 13:03Zmodyfikowane bakterie probiotyczne pomagają w zwalczeniu nieswoistego zapalenia jelit, m.in. choroby Leśniowskiego-Crohna czy wrzodziejącego zapalenia jelita grubego. Naukowcy z Northwestern University usunęli gen z laseczek Lactobacillus acidophilus, które występują w jogurtach czy serze, niewykluczone więc, że przyszłe metody terapii będą polegać na zmianie diety.
![](/media/lib/127/n-wynikibbva-08919787ac10bbb646124ced3412f90d.jpg)
Studium obnaża niewiedzę Polaków
22 sierpnia 2012, 06:49Hiszpańska Fundacja BBVA opublikowała wyniki swojego „Międzynarodowego studium nt. kultury naukowej“. Na jego potrzeby przeprowadzono ankiety w 11 krajach, w każdym z nich przepytując 1500 osób. W badaniach wzięli udział mieszkańcy Włoch, Hiszpanii, Austrii, Czech, Polski, Niemiec, Holandii, Francji, Wielkiej Brytanii, Danii oraz USA. Ich celem było określenie poziomu szeroko pojętej kultury naukowej. Pytano o zainteresowania naukowe czy sposób ich zaspokajania, a konkretną wiedzę sprawdzono zadając 22 proste pytania.